Μια καμινάδα, με απλά λόγια, είναι ένας κατακόρυφος σωλήνας που ελκύει τα προϊόντα της καύσης (καπνό και αέρια) που προέρχονται από μια συσκευή καύσης, όπως ξυλόσομπα, τζάκι ή καυστήρας, και τα κατευθύνει στην ατμόσφαιρα, έξω από το σπίτι. Εδώ είναι τα βασικά μέρη:

Αγωγοί

Μέσα σε μια καμινάδα θα βρείτε μία ή περισσότερες κατακόρυφες διόδους που ονομάζονται καπναγωγοί. Στην ιδανική περίπτωση, κάθε συσκευή που συνδέεται με την καμινάδα (τζάκι, κλίβανος, ξυλόσομπα) έχει τον δικό της, ξεχωριστό καπναγωγό. Περισσότεροι από έναν καπναγωγό μπορεί να περιέχονται σε μία καμινάδα. Έτσι, εάν έχετε ένα φούρνο και τζάκι στην ίδια καμινάδα, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο κάθετα περάσματα μέχρι το εσωτερικό της καμινάδας.

Οι μεταλλικές καμινάδες φυσικά, περιέχουν μόνο μία δίοδο για τον εξαερισμό προϊόντων καύσης, το εσωτερικό του σωλήνα.

Καπναγωγοί

Στις σύγχρονες καμινάδες, το εσωτερικό τοίχωμα της καπνοδόχου είναι επενδεδυμένο με κάποιου τύπου υλικό, για την ασφάλεια, ευκολία καθαρισμού, και βελτιωμένη απόδοση. Μεταξύ των πιο κοινών τύπων είναι:

Τερακότα: ψημένος πηλός ή επενδύσεις πλακιδίων, με πάχος περίπου 5/8″ και σχήμα τετράγωνο με ορθογώνιο ή στρογγυλό εσωτερικό. Έχει κάλυψη από τσιμέντο στο εσωτερικό του για να σχηματίσει μία συνεχή, ομαλή επένδυση. Υπάρχουν επίσης επενδύσεις από πυρίμαχο τσιμέντο, ηφαιστειακή ελαφρόπετρα, ή ένα συνδυασμό πυρίμαχα υλικά.

Ανοξείδωτος χάλυβας: Ιδιαίτερα χρήσιμα στην εκ νέου επένδυση υπάρχουσας καμινάδας (αλλά χρησιμοποιούνται σε νέες κατασκευές, επίσης), συστήματα με επένδυση από ανοξείδωτο χάλυβα που ενσωματώσει ένα μεταλλικό σωλήνα, άκαμπτο ή εύκαμπτο, με κάποιο είδος μόνωσης γύρω από αυτό. Ο μεταλλικός σωλήνας παρέχει μία συνεχή, άκαμπτη ή εύκαμπτη επένδυση, και η μόνωση σχηματίζει ένα πρόσθετο στρώμα προστασίας και βοηθά να κρατήσει το καπναγωγό ζεστό.

Αλουμίνιο: Ορισμένες εγκαταστάσεις του εξοπλισμού με αέριο επιτρέπουν τη χρήση των συστημάτων επένδυσης αλουμινίου χαμηλότερου κόστους.

Χυτά χιτώνια: είναι στην ουσία, ένα παχύ στρώμα από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό, μονωτικό τσιμέντο που εφαρμόζεται στα τοιχώματα του καπναγωγού. Μία μέθοδος (αλλά όχι η μοναδική) για την εγκατάσταση χυτής επνέδυσης περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός αφαιρούμενου σωλήνα από καουτσούκ σε όλο το μήκος του καπναγωγού και άντληση του υλικού επένδυσης. Ο σωλήνας αργότερα απομακρύνεται, αφήνοντας λεία τοιχώματα.

Καπέλο Καμινάδας

Η κορυφή της καμινάδας ονομάζεται καπέλο. Θα πρέπει να έχει ελαφρά κλίση για να επιτρέπει στο νερό της βροχής να απομακρύνεται. Η καμινάδα θα πρέπει να επεκτείνεται πάνω από το στέμμα τουλάχιστον δύο ίντσες (ίσως και περισσότερο, ανάλογα με την τοπική πολεοδομική συνθήκη), έτσι ώστε να είστε σε θέση να δείτε το καπέλο από το έδαφος.

Θυρίδα καθαρισμού.

Στη βάση της κάθε καμινάδας θα πρέπει να βρίσκεται μια μικρή, μεταλλική πόρτα καθαρισμού. Κατά τον καθαρισμό της καμινάδας, η αιθάλη και τα συντρίμμια θα αφαιρεθούν μέσω αυτής της πρόσβασης καθαρισμού. Η εξαίρεση είναι το τζάκι, το οποίο δεν χρειάζεται πόρτα, δεδομένου ότι η αιθάλη έχει καθαριστεί σωστά κατά την έναρξη. Αν βρείτε μια πόρτα στο κελάρι κάτω από το τζάκι, είναι ίσως μια πόρτα τέφρας. Θα μιλήσουμε γι ‘αυτό, στο τμήμα για τα τζάκια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ